Briga o okolišu nikada nije bila više seksi

13/12/2018

Neka ekologija bude vaš životni izbor a mi vas podsjećamo na to kako možemo zajedno na lak, zabavan i moderan način pridonijeti našem planetu

Briga o okolišu nikada nije bila više seksi. Pitajte samo Leonarda DiCaprija, jednu od zvijezda koje slobodno vrijeme posvećuju borbi za ekologiju i okruženje. Ne moramo biti milijunaši ni celebrityji da bismo pridonijeli ekologiji u skladu sa svojim vremenom i mogućnostima.

Evo nekih ideja kako da i vi pridonesete tome:

1 Koristite baterije koje se pune
Ne samo da smanjujete količinu otpada nego i količinu otrovnih i opasnih kemikalija.

2 Riješite se nepotrebnih kabela
Samo zato što je uređaj isključen, ne znači da je prestao koristiti energiju iz utičnice. Kada napuštate kuću na dulje, izvucite kabele iz struje.

3 Eko ulošci i pelene za bebe
Umjesto običnih pelena koje se često poklanjaju kada netko dobije bebu, možda je bolja ideja izabrati one od bambusa koje su mnogo zdravije, a ujedno i ekonomičnije.

4 Stop plastičnim vrećicama
Ne samo da su ružne nego su i jako opasnije za okruženje. Godišnje plastika ubije više od milijun ptica i 100.000 morskih životinja. Zar nije ljepše nositi eko torbicu s porukom umjesto ružne plastične vrećice?

5 Koristite prirodnu kozmetiku
Prirodna kozmetika ne mora biti skupa da bi bila kvalitetna, pitajte svoju baku za savjet. Na internetu ima puno recepata za fenomenalne prirodne proizvode koji stoje manje i zdraviji su za vas, a bolji za okoliš. Oni uključuju jednostavne sastojke kao što su šećer, limun, med, kokosovo ulje...

6 Laptop umjesto tri uređaja
U današnje vrijeme laptop radi posao za puno više uređaja, a pritom štedi energiju i smanjuje račun za struju. Morate li stvarno imati i TV i glazbenu liniju?

7 Birajte domaće proizvode s tržnice
Podržite domaće proizvođače i izaberite zdravu hranu koja nije putovala do vas mjesec dana.

8 Jutarnje tuširanje hladnom vodom
Ako već dulje tražite nešto za razbuđivanje što nije kava, isprobajte tuširanje hladnom vodom. Ne samo da razbuđuje nego i štedi toplu vodu i ne isušuje kožu.

9 Budite primjer drugima
Ljudi najmanje reagiraju na riječi, a najviše na djela. Kada vide da stvari radite drugačije od ostalih, zainteresirat će se za vašu priču i bit će im zanimljivo doznati što vas motivira. Umjesto da davite druge savjetima o ekologiji, pokažite im svojim primjerom zašto to ne mora biti takva tlaka.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo