Ako ste se se ikada zapitali kako su milijunašice uspjele zaraditi svu tu silnu lovu, ovdje su odgovori!

18/02/2020

Psihologinja Jude Miller Burke je anketirala više od 100 uspješnih, bogatih žena. Evo što je sve doznala...

1. Uza se imaju uspješan tim. Glavni adut svih uspješnih žena je – podrška. Ako pokraj sebe imate osobu koja vas neprestano kritizira i ne možete se osloniti na nju u kriznim trenucima, to može narušiti vaše samopouzdanje te utjecati i na vaš poslovni, a ne samo ljubavni život. Okružite se ljudima koji će vam davati podršku i kojima je doista stalo do vas.

2. Izbjegavavaju negativne konotacije. Riječi kao što su “nemoguće”, “ne može” i “neću” ne postoje u njihovu rječniku jer oko sebe žele ljude koji su opušteni i potpuno im vjeruju. Dramatični vokabular stvara napetu atmosferu, što narušava učinkovitost.

3. Razgovaraju. Čak 60 posto intervjui­ranih žena sebe je opisalo kao “one koje uvijek imaju argumente”, a polovica njih izjavila je kako uvijek vode konstruktivne razgovore u kojima obje strane imaju jednako pravo glasa. Kada naučite pravilno se izjas­niti, već ste na pola puta do uspjeha.

4. Drže se na distanci. Iako je većina ispitanica rekla da imaju prijateljski odnos s kolegama, priznale su kako nisu previše bliske s njima i da baš nikad ne razgovaraju o svojim privatnim problemima na poslu. To je ono što drugi poštuju i što će vas prometnuti u vođu.

5. Sve zapisuju. Milijunašice koje su krenule od ničega i stvorile vlastito carstvo imaju rasporede i bilješke za sve. Kada sve držite na papiru ili u rokovniku, od poslovnih zadataka do aktivnosti predviđenih za slobodno vrijeme, puno su manje šanse da ćete pregorjeti, a puno veće da će vaša efikasnost na poslu rapidno porasti.

6. Konzultiraju stručnjake. Točnije, cijeli tim savjetnika – od financijskih do prijatelja – čijim procjenama potpuno vjeruju. Nitko ne može znati baš sve o svemu, pa se o stvarima s kojima ste na “vi” posavjetujte s ljudima koji su na tom području eksperti.

7. Provjeravaju financije. Milijunašice nikad ne ignoriraju svoje financije. One konstantno provjeravaju svoj budžet, paze na to koliko zarađuju, a koliko troše te u baš svakom trenutku točno znaju kojim iznosom raspolažu i koji su njihovi trenutačni prihodi i rashodi. Ako ćete se i sami tako ponašati, točno ćete znati što si u svakom trenutku možete priuštiti, a što ne.

8. Ne vise na fejsu (Sorry). Milijunašice su uvijek predane poslu pa se vrlo rano isključe kako bi se mogle posvetiti poslu, osobito ako treba ostati raditi dokasno i ne smiju si priuštiti gubljenje dragocjenog vremena. One ne odlaze na duge kave i ručkove od dva sata niti ćete ih zateći kako lajkaju nešto za radnog vremena.

9. Bildaju svoju izdržljivost. Svaka uspješna milijunašica ima neku aktivnost ili hobi koji im pomaže da se nakratko odmaknu od svega i ostanu fokusirane. To varira od timskih sportova i meditacije do aktivnosti na otvorenome – jednom riječju, sve što smanjuje stres i pomaže da postanemo jači i bolji. Bez obzira na to koliko su zauzete poslom, ove se stvari prakticiraju redovito – neke od njih čak i dvaput na dan!

10. Ne vjeruju u kraj, nego u novi početak. Bez iznimke, sve te super uspješne, imućne žene pogreške doživljavaju kao dio uspjeha. Njih 70 posto barem je jedanput tijekom karijere doživjelo velik neuspjeh poput degradacije na niže radno mjesto ili odbijenicu za novi posao. Nemojte nikada očekivati “linearnu karijeru” – budite otvoreni za promjene. I spremni na amplitude! A kada pogriješite, budite iskreni prema sebi i nazovite stvari pravim imenom. Na sastanku vam se dogodio grozan lapsus? Ma, koga briga! Nemojte se gristi zbog toga.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj