8 važnih stvari za žene diljem svijeta koje su se dogodile 2018.

08/03/2019

Na Dan žena odlučili smo se prisjetiti ključnih ženskih postignuća prošle godine - od Irske do Novog Zelanda, žene su se borile za svoja prava i bolji život

1. Španjolska je dobila žensku vladu

Španjolski premjer Minister Pedro Sánchez je ušao u povijest tako što je sastavio prvu većinski žensku vladu, točnije 11 od 17 ljudi su žene. Budući da u Španjolskoj do prije nekoliko desetljeća nije bilo ženskih ministrica, to je veliki korak. Sánchez je svoju vladu opisao kao otvorenu svijetu, ali ukorijenjenu u Europskoj Uniji.

2. Žene u Saudijskoj Arabiji od 2018. smiju polagati vozački

Nakon dugih najava kralj Salman je konačno ukinuo zabranu za žene da polažu vozački ispit. Ukidanje te zabrane znači više slobode za žene nego što su ikada imale u toj državi na Bliskom istoku, iako mnogi problemi ostaju neriješeni.

3. Irska je napokon legalizirala pobačaj

Naime, ustavni amandman izglasan 1983. u Irskoj bio jedna od najgorih, drakonskih zabrana abortusa u modernom svijetu - isključivao je čak i žrtve silovanja, kao i one za koje je porod bio medicinski rizik iz prava na pobačaj. Rezultat takvog zakona bio je da su one, koje su si to mogle priuštiti, putovale u druge zemlje kako bi pobacile, dok su one koje za to nisu imale novaca pribjegavale opasnim i ilegalnim metodama. Ovog je proljeća većina od 66.4% glasača stala tome napokon na kraj.

4. Iran je dopustio ženama da gledaju nogometno prvenstvo (na istom stadionu kao i muškarci)!

Iako je službena zabrana da muškarci i žene zajedno gledaju nogomet i dalje na snazi, ovaj je privremen prekid zabrane za Svjetsko prvenstvo barem mali korak u pravom smjeru.

profimedia-0369501313

5. #MeToo

U zemljama diljem svijeta od SAD-a do Japana hashtag #MeToo je započeo važnu raspravu o seksualnom zlostavljanju, posebice kako stati na kraj moćnim muškarcima koji iskorištavaju svoj položaj i godinama (pa i desetljećima) zlostavljaju žene.

6. Ivana Ninčević Lesandrić je progovorila o kiretaži usred Hrvatskog sabora

Njezino svjedočanstvo o nehumanoj i bolnoj kiretaži potaknulo je kampanju Prekinimo šutnju, tijekom koje su se žene javljale sa svojim svjedočanstvima o zahvatima bez anestezije, neprimjerenom ponašanju doktora i osoblja na ginekološkim pregledima, ušutkavanja i vrijeđanja. Ovo je dosad nezabilježen razgovor u hrvatskoj javnosti o "ženskim problemima", o kojima smo svi predugo šutjeli.

7. Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Denisu Mukwegeu i Nadiji Murad

Denis Mukwege je kirurg koji se bavi isključivo žrtvama silovanja, a Nadia Murad je aktivistica (koju je zarobio ISIS) koja se bori za žrtve trgovine ljudima, a prva je žena iz Iraka koja je dobila tu nagradu.

8. Premijerka Novog Zelanda je postala prva državna dužnosnica koja je uzela porodiljni tijekom mandata

Jacinda Ardern postala je druga osoba ikad koja je rodila tijekom mandata, ali prva koja se odlučila uzeti porodiljni od 6 tjedana, što je znatno manje od 22 tjedna (na koliko inače žene u Novom Zelandu imaju pravo).

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo