17 pametnih odluka zbog kojih nikada nećete zažaliti

20/08/2015

Pronašli smo neke trikove koji vam uz minimalne napore mogu pomoći da izvučete maksimum radosti u danu

1. Veselje na vašem tanjuru

Hrana za utjehu nisu samo sladoled i čokolada. Znanstvenici su dokazali da vam svako jelo koje vas asocira na dragu osobu ili situacije u kojima ste se osjećali voljeno nudi osjećaj utjehe. Zato nazovite mamu i tražite recept pileće juhe koju vam je kuhala kad ste bili bolesni.

2. Bombončić u usta

Nova istraživanja pokazuju da šećer, uz milijun loših, ima i jednu dobru stranu – privremeno jača vašu snagu volje. Prije nekog psihički zahtjevnog zadatka uzmite mrvicu šećera, recimo bombon.

3. Sastavite popis knjiga za raspoloženje

Postoje internetske stranice koje vam nude literaturu za podizanje raspoloženja. Vi napravite svoj popis te kad vas uhvati žuta minuta, posegnite za nekom knjigom uz koju se dobro osjećate.

4. Nemojte jadikovati

Jeste li primijetili da je puno lakše usredotočiti se na loše nego na dobre stvari? Ne kažemo da svijet možete mijenjati kako želite niti da možete izbjeći neželjene situacije, ali kad vidite nešto loše, pokušajte to neutralizirati nečim dobrim, primjerice učinite nešto lijepo za mamu, frendicu ili nekog neznanca.

5. Izbacite otpad iz svoje sobe

Kad je vaša spavaća soba prekrcana stvarima koje vam ne trebaju ili vas podsjećaju da nešto trebate obaviti, teško ćete se u njoj moći opustiti. Izbacite iz sobe sve što vam ne treba i oslobodite je za dvije aktivnosti za koje je ona i namijenjena – spavanje i seks.

6. Povremeno pokupite sitniš s dna svoje torbice

Ubacujte ga u staklenku i maštajte na koju ćete prekrasnu destinaciju otputovati kad se skupi dovoljno novca.

7. Samo recite ne!

Ako odbijete kavu s dosadnom susjedom, omogućit ćete si više vremena za nešto u čemu zaista uživate. Život je kratak!

8. Ali ipak... Ponekad učinite nešto neočekivano

Napokon izađite s nećakom tatina prijatelja ili idite na tečaj talijanske kuhinje sa svojom prijateljicom, tko zna kamo vas to može odvesti.

9. Uvedite neka svoja pravila

“Uvijek ću koristiti stepenice” ili “Bit ću na Facebooku samo poslije 18 sati”. Možda vam se ove rečenice čine poput nemogućih misija, ali naš mozak reagira na takva pravila.

10. Oprostite i zaboravite

Kad ste posvađani s nekim, napravite prvi korak – druga će osoba to jedva dočekati, a vi ćete se osjećati baš dobro.

11. Izbrojite do 100 prije nego što eksplodirate

Ne želimo reći da sve trebate gutati, samo da ponekad ne ispucate odmah svu artiljeriju. Malo vremena za razmišljanje može vam otvoriti novu perspektivu.

12. Napišite pismo budućoj sebi

Nešto jednostavno poput “Hej, bilo je naporno raditi vikendima, ali to ti je pomoglo doći do diplome”, ispisano na post-itu koji ćete zalijepiti na vidljivo mjesto bit će dovoljno. To će vam pomoći da sadašnje žrtve stavite u kontekst budućih postignuća i lakše ćete ih podnositi.

13. Veselite se gužvi u prometu 

Ne možete reći vozaču busa da ubrza niti možete ukloniti gužvu na cesti, niste Superman. No vrijeme provedeno u prometnim čepovima možete dobro iskoristiti: stavite slušalice i napokon poslušajte cijeli novi album Placeba ili istražite gdje i po kojoj cijeni se održavaju tečajevi koji vas zanimaju.

14. Obavljajte teže zadatke ujutro

Istina, to će početak dana učiniti malo natrpanijim i aktivnijim, ali zamislite lakoću postojanja kad sve obavite i pred sobom imate dan u kojem nema mjesta stresu.

15. Razmislite o ljubimcu

Da danas nabavite psa, uskoro bi vam tlak postao stabilniji, stres bi se smanjio, kao i tjeskoba,
a koliko biste tek sretnijih trenutaka u danu imali...

16. Istresite se – na pravu adresu

Skloni smo žaliti se na nekoga baš svima osim toj osobi, što će vas vući u negativnost. Svoje opaske prenesite izravno toj osobi. To je jedini put da je skinete s dnevnog reda.

17. Uvijek imajte plan B

Ako počnete razmišljati da nećete uspjeti u ostvarenju nečega što ste naumili, pripremite se na – nećemo birati eufemizme – katastrofu. Umjesto da si stvarate dodatni pritisak zbog straha od neuspjeha, smislite alternativno rješenje za svoj projekt ako s originalnim nešto krene po zlu. Bit ćete puno rasterećeniji.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo