10 pregleda s kojima biste trebali krenuti već u dvadesetima!

20/05/2019

Kada se pojave neki zdravstveni problemi, većina nas prvo pohrli na Google, nakon čega nerijetko zaključimo kako je u pitanju nešto ozbiljno. Umjesto da donosite zaključke bez ikakvog opravdanog temelja, odradite ove preglede i zaboravite na postavljanje vlastitih dijagnoza...

Stomatološki pregled. Većini nas je zastrašujuća stomatološka stolica najveća noćna mora, ali ipak je potrebno otići na kontrolni pregled svakih šest mjeseci ili jedanput godišnje. Odlazak stomatologu je važan, jer jednostavan slučaj plakova može uzrokovati nastanak karijesa, krvarenja zubnog mesa, a to možete jednostvano spriječiti ako pregled obavljate redovno.

Vid. Iako je možda u prošlosti vaš vid bio savršen, sada to ne mora biti slučaj i možda bi trebali nositi naočale ili kontaktne leće. Također je važno da provjerite glaukom i druge očne bolesti.

via GIPHY

Razina vitamina D. Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcija i za zdravlje naših kostiju. Jedan od rijetkih načina da biste dobili svoju propisanu dozu vitamina D je uz pomoć sunca. Nedostatak sunčeve svjetlosti stavlja nas u opasnost da ne dobijemo dovoljno količinu vitamina D, pa treba dodatno uzimati vitamin D kako biste spriječili nastanak osteoporoze i vaše kosti održali jakima. Razinu vitamina D provjeravajte jedanput godišnje.

Šećer u krvi. Dijabetes je postao jako česta bolest i može dovesti do ozbiljnih posljedica ako se ne liječi na pravi način. Zato ga je potrebno otkriti čim prije.

Spolno prenosive bolesti. Ako mislite da vas korištenje kondoma spašava od svih spolno prenosivih infekcija, varate se. Herpes i genitalne bradavice mogu se prenijeti oralnim seksom ili ako njegovi testisi dodiruju vaše usne za vrijeme seksa. Zato je važno provjeriti imate li kakvu infekciju bez obzira imate li kakvih simptoma ili ne, jer puno spolno prenosivih infekcija nema simptoma ili su oni vrlo blagi.

Mentalno zdravlje. Jeste li znali da će u prosjeku jedna od pet žena doživjeti depresiju, a jedna od tri žene doživjeti tjeskobu u nekoj fazi života? Ako ste lošeg raspoloženja ili se borite s tjeskobom, razgovarajte sa svojim liječnikom obiteljske medicine o tome. Vaše mentalno zdravlje mora vam biti prioritet.

Madeži. Madeži se mogu razviti u maligni melanom, tako da je bitno da su provjereni od strane liječnika najmanje jednom godišnje. Također je bitno da pratite bilo kakve promjene na madežima, tako da ih fotografirate. Ako primjetite da postaju veći, mijenjaju oblik ili krvare, odmah se javite liječniku.

Pregled grudi. Vaš doktor će vam pregledati grudi kad dođete na PAPA - test, ali naučite se i samostalno pregledati, jer bi vam ta vještina mogla spasiti život. Dobro vrijeme za samopregled je svaki mjesec nakon menstruacije.

via GIPHY

Ginekološki pregled. Iako se može činiti beznačajno, ako uočite sitno krvarenje između svoja dva ciklusa, svakako biste trebali porazgovarati sa svojim liječnikom obiteljske medicine, čak ako uzimate i kontracepcijske tablete. Ako koristite kontracepcijske tablete vjerojatno ćete morati početi uzimati neke druge. Mnogo značajnije je uočavanje krvarenja nakon seksa. To se uvijek mora provjeriti, jer može biti znak prekarcinoma ili karcinoma vrata maternice. To definitivno ne želite prepustiti slučaju.

PAPA - test. Nije najugodniji pregled na svijetu, istina. No, isplati se nekoliko minuta nelagode. Zašto? PAPA - testom provjeravaju se rane promjene stanica vrata maternice, koje ako se ne liječe mogu uzrokovati nastanak karcinoma vrata maternice. Osim toga, možete i pokupiti infekciju, zato je važno PAPA - test ponavljati svake dvije godine nakon što ste postali seksualno aktivni.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo