Što vaš Facebook profil otkriva o vama

21/11/2013

Jeste li ikada razmišljali što sve lajkate, dijelite i komentirate...

Super zanimljiva bespuća Facebooka pravi su mali rudnik za razna otkrića, neobična prijateljstva i naravno, besramno uhođenje. Budući da je provođenje znatne količine vremena na Facebooku postalo dnevna rutina, ne iznenađuje što naše online navike mnogo govore o nama samima.

Nedavno je objavljeno kako znanstvenici mogu otkriti koliko ste pametni samo na temelju stvari koje lajkate na Facebooku. Facebook navike, osim toga, pokazuju i kvocijent inteligencije, razinu samopoštovanja i skrivene zdravstvene rizike koji ovise o vašem raspoloženju.

Jedna britanska studija je pokazala kako su kod naših virtualnih prijatelja najmanje popularne ''selfie'' fotografije te statusi u kojima izvještavamo o svojim aktivnostima, navikama, planovima i sličnom, dok se na objave vezane uz obitelj smatraju izuzetno pozitivnima. Pretjerivanje s objavama, kao i objave koje otkrivaju previše informacija o osobnom životu također se smatraju nepoželjnima. Razlog tome je što osobe koje su vam Facebook prijatelji najčešće nisu zainteresirane za vaš život u tolikoj mjeri da s oduševljenjem prave svaku novost u vašem životu, osim naravno ako se ne radi o obitelji i bliskim prijateljima iz stvarnog života.

Studija koju je provelo Wisconsin-Madison Sveučilište ispitivala je 159 studenata s otvorenim Facebook profilima. Rezultati studije su pokazali kako oni koji jako često pregledavaju vlastiti profil imaju znatno više samopoštovanja, ali isto tako i povećanu opasnost od lijenosti budući da zadovoljstvo virtualnim životom umanjuje motivaciju za uspješnim izvršavanjem izazova u stvarnom životu.

Svaka čast svim beneficijama koje Facebook i Internet općenito nude, ali nas nekako opasno hvata nostalgija za vremenima kada je vrhunac komunikacije bilo telefoniranje kućnim telefonima, dok se komunikacija nerijetko obavljala dobacivanjem papirića s porukama. Ah, kada je to bilo...

Cosmopolitan.hr

Komentiraj

Novo