Što vam poklanjamo 22. travnja?

22/04/2013

Svaki dan od 25. ožujka do 25. travnja Cosmopolitan će nagraditi jednu čitateljicu ili čitatelja u povodu svog 15. rođendana. Sve što trebate napraviti jest odgovoriti na kratko pitanje

A nagradni zadatak glasi: koju biste novu rubriku voljeli vidjeti na Cosmo webu... Igra traje do kraja dana, dakle do ponoći, a pobjednicu ćemo objaviti sutradan (23. travnja) na ovome mjestu.

Poklon dana knjiga Hrvoja Šalkovića "Ne primamo vilenjake".

yStudentice iz provincije, BBB, humanitarni koncerti, Kinezi, popisi stanovništva, kućni savjeti, pobune, nove Šalkovićeve priče su hiperrealistične u najboljem smislu te riječi – one su uronjene u hrvatsku svakidašnjicu i, premda humorističke, ne lakiraju zbilju, nego se bave suštinom društvenog problema.

Urbane legende služe nam, između ostaloga, da se orijentiramo u prostoru i vremenu. U svijetu koji je zamaglio granice između stvarnog i virtualnog, više nije važno koja su iskustva autentična, a koja potječu iz duboke praznine svijeta. Nekoć davno Rilke je uskliknuo: "Moraš promijeniti svoj život!" Ali kako to učiniti u svijetu koji je lažan, kičast, neautonoman?

Čitanjem knjiga! Svatko ima neku tajnu ili štogod neizrecivo, ponešto rubno, neku nelagodu, sram. Nagonski se želimo "rasprostrijeti" u prostoru i vremenu, ostvariti se i osjećati slobodnima. Usput robujemo čudovišnim zamkama okoline i epohe, koliko god nastojali prekoračiti zadani horizont.

Junaci kratkih priča Hrvoja Šalkovića djeluju u uvjerenju da će radikalno promijeniti vlastiti život. U toj drami moraju se suočiti s vlastitom autentičnošću sukobljenom s vulgarnošću i neumoljivošću okolnosti. Ne pristaju biti promatrači vlastita života, a njihova (mala) pobuna presudan je i prekretnički čin koji možda i nije spektakularan u društvu spektakla, ali svakako jest svjedočanstvo o iskonskoj potrebi za cjelovitošću autentične ljudske egzistencije u nadirućem sveprožimajućem neljudskom karakteru društvenog sustava bez vrednota. U urbanoj svakodnevici opstajete jedino ako živite urbane legende Hrvoja Šalkovića. Utoliko niste sami. Mi primamo vilenjake ☺.

A dobitnica je… Iva Kožarić

Foto: Thinkstock

Cosmopolitan.hr

Polja označena zvjezdicom * su obavezna.

Novo

Komentiraj