Što vam poklanjamo 12. travnja?

10/04/2013

Svaki dan od 25. ožujka do 25. travnja Cosmopolitan će nagraditi jednu čitateljicu ili čitatelja u povodu svog 15. rođendana. Sve što trebate napraviti jest odgovoriti na kratko pitanje

A nagradni zadatak glasi - najbolji savjet o prekidu ste pročitali na Cosmo stranicama glasi… Poklon dana je knjige "Intima" Hanifa Kureishija. Igra traje do kraja dana, dakle do ponoći, a pobjednicu ćemo objaviti sutradan (13. travnja) na ovome mjestu.

A pobjednica je... Sanja Anić

"Ovo je najtužnija noć jer odlazim i neću se vratiti", rečenica je koja nas, bolna u svojoj jednostavnosti, kao udarac mokrom krpom uvodi izravno u komorni svijet kontroverznog romana proslavljenog britanskog dramatičara i novelista Hanifa Kureishija.

yJay, sredovječni nagrađivani scenarist, pripadnik baby-boomaške generacije djece cvijeća, a danas obiteljski čovjek i mondeni Londonac, odlučuje napustiti svoju partnericu i njihovo dvoje djece. Čitava se priča ovog kratkog, nevjerojatno gustog i iznimno vješto sročenog romana koji se čita u jednom dahu, odvija u sklopu jedne preduge noći – one u kojoj Jay, pred odlazak, kontemplira o usponima i padovima svoje veze sa Susan.

Kureishi bespoštedno te onkraj malograđanske predodžbe o stidu do krajnosti ogoljava obiteljsku intimu, na živo secirajući slojevito tkivo međuljudskih odnosa i pokušaja da se život proživi u skladnoj zajednici s jednom osobom. S ovom se napetom pričom zatvorenom u jednoj kući i jednoj svijesti čitatelj od prve stranice saživljava: dileme koje ona otvoreno iznosi na stol naše su vlastite.

Cosmopolitan.hr

Polja označena zvjezdicom * su obavezna.

Novo

Komentiraj