Izložba o kojoj svi pričaju - "Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine"

03/10/2013

Baš super provod! Na otvorenju festivala u petak 4. listopada u 20 sati nastupat će Zbor pritužbi i senior bend Blue Suede Shoes, nakon čega možete uživati u izložbi i performansima na 1. katu Galerije Klovićevi dovri dok će u prizemlju atmosferu zagrijavati bend D'Elvis i DJ Smeđi Šećer

Zbor pritužbi oduševljava na humorističan način uglazbljenim pritužbama starijih građana na već poznate melodije, Blue Suede Shoes zaljuljat će Vam kukove uz obrade starih hitova na elvisovski način, dok će Siniša Labrović svojim performerskim vještinama zaintrigirati i iznenaditi i najširu publiku. Kako je teklo skupljanje pritužbi možete pogledati i ovdje: 

O festivalu:

“Svi žele dug život, ali nitko ne bi htio biti star!”, poznata je misao Jonathana Swifta. Iako predstavlja sasvim prirodan slijed života, starost često doživljavamo kroz averziju ili čak kao uvredu – gotovo kao da smo njome postavili dijagnozu ili ukazali na neku vrstu poremećaja. Zbog fizičkih i psihičkih promjena koje sa sobom donosi te same činjenice da vodi ka smrti, starost i njeni znakovi izazivaju zazor usporediv s onim koji izaziva tijelo ili um smješteno van društvenih normi. Upravo se tim procijepom unutar norme, kroz suvremenu umjetnost, bavi festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine uključujući individualna iskustva, društvene implikacije i kulturnu uvjetovanost onoga što zovemo trećom i četvrtom živtonom dobi.

Festival tematizira pitanja starosti i starenja kroz čitav niz različitih aspekata: od zdravlja, sjećanja, demencije, socijalno-ekonomskog statusa, ljepote, samoće, dokolice, rada, ljubavi, seksualnost i smrti, sve do progresivnih znanstvenih inovacija u produženju životnog vijeka, prostetičkih naprava, regenerativne medicine i pitanja besmrtnosti. Intencija festivala je izmjestiti starost iz područja stereotipa, marginalizacije i diskriminacije, ukazati na tabu teme i otkriti istovremeno puno više od pukih načina na koje seniori mogu poboljšati kvalitetu vlastitog života. Ekstravagantne godine predstavljaju starost kroz nekonvencionalne, drugačije i poticajne perspektive spram tijela i uma u stalnoj transformaciji.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo