Idete li na Casanovafest? I jeste li kazanovični?

21/06/2013

U utorak je u vrtu hotela Vista u Vrsaru održana konferencija za novinare 5. Casanovafesta koji će se od 27. do 29. lipnja održati u ovom šarmantnom istarskom gradiću

Anamaria Kvasnica, koordinatorica festivala, predstavila je direktoricu TZ-a Vrsara Nataliju Vugrinec i direktoricu festivala Mariam Abdelghani. Natalija Vugrinec podsjetila je da je Giovani Giaccomo Casanova u Vrsaru boravio dva puta, 1743. i 1744. godine, te je o tome opširno pisao u svojim memoarima. Polazeći od te činjenice, prije pet godina pokrenut je Casanovafest koji slavi povijesnu povezanost Casanove i inspirativnog Vrsara.

y
Vugrinec je predstavila i ovogodišnji prošireni gastroprogram Casanovafesta. Prvi put otkako se održava ova manifestacija deset vrsarskih restorana nudit će jedinstveni Casanova jelovnik tijekom sva tri festivalska dana. Gosti će birati između bogatog ribljeg i raskošnog mesnog menija po promotivnoj cijeni od 150 kn. Ove nas godine očekuje i proširena ponuda gastroafrodizijaka na rivi, gdje će se nuditi ušećereni bademi, med, maslinovo ulje i lavanda, a ugostitelji triju vrsarskih restorana pripremat će školjke i ribu. Porcije će se nuditi po cijeni od 30 kn, i to svaki dan već od 18 sati.

y
Direktorica festivala Mariam Abdelghani predstavila je ovogodišnji program koji počinje 27. lipnja otvorenjem čak triju izložbi. Naime, koordinator galerijskog programa Ivan Balić Cobra dovodi u Vrsar izložbu fotografija Stanka Abadžića Miris žene, skulptura Miroslava Župančića te erotično zaigranih grafika Franza von Bayrosa s početka 20 stoljeća.
Ivica Prtenjača, koordinator književnog programa, i ove je godine odabrao zanimljive sugovornike. Svake večeri od 20 sati na vidikovcu Casanova diskutirat će se o ljubavi i erotici kao neiscrpnim temama književnika. Nenad Stipanić autor je mlađe generacije čija biografija nije ništa manje napeta od njegovih romana. Zoran Ferić, autor višestruko nagrađivanih romana, pričat će o erotici, ljubavi, odrastanju i prolaznosti.

y
Posebna gošća ovogodišnjeg festivala bit će osebujna Mani Gotovac, od koje bismo svi trebali naučiti kako voljeti. Drugi dan, nakon razgovora s Mani, prikazat će se i njezina predstava "Pričaj mi o Gorkome", u kojoj će mladu Mani i njezinu najveću ljubav Gorkoga glumiti Hana Hegedušić i Robert Plemić, a zrelu Mani Judita Franković.

I ove će godine giostranti iz Poreča pokazati kako se odijevalo, plesalo i zabavljalo u doba Casanove, u tom raskošnom vremenu baroka. Filmski je program ove godine posvećen turskim erotskim filmovima koji su izvan Turske dosad prikazani samo na festivalima u Nizozemskoj i SAD-u te se Casanovafest pridružuje tom probranom društvu.

Gost festivala i ove će godine biti poznati pisac i sociolog Bruno Šimleša. U opuštajućoj atmosferi vrta hotela Vista Bruno će govoriti o prirodi ljubavi, zabludama o ljubavi i razvijanju zdravog ljubavnog odnosa.

y

Završni događaj festivala bit će Nola piano – 20 godina ljubavi, koncert grupe Nola posvećen 20. godišnjici njihova rada, ali i ljubavi koju promiču u svojim pjesmama.
Direktorica festivala posebno je zahvalila studiju Sonda koji je i ove godine oduševio vizualnim rješenjem festivala. Također, zahvalila se sponzorima na podršci tijekom ovih pet godina.

Konferenciju za novinare završila je riječima: „Nudimo vam priliku da unesete duh Casanove u svoj život te ljubite i volite i, jednostavno, budete – kazanovični!”

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj