Promo

5 stvari koje niste znali o usnama

31/10/2016

Koristimo ih za komunikaciju, izražavanje emocija, za poljupce, a ovo su 5 stvari koje (možda) niste znali o njima!

Za ljude koji brinu jedni za druge sasvim je prirodno da se dodiruju i ljube. Postoje različite vrste poljubaca, od prijateljskih, pozdravnih, poljubaca za laku noć pa sve do onih ljubavnih.

1. U prosječnom životnom vijeku od 70 godina, podijelimo oko 100 000 poljubaca i potrošimo ukupno 76 sati u iskazivanju emocija putem usana. Ali kakvu ulogu usne imaju u našem osobnom razvoju? Zašto su rituali ljubljenja u obiteljskom okruženju tako moćni i tako važni za djetetovu budućnost? Psihologinja Iris Nowacki ima odgovore na ova pitanja.

LABELLO 7

2. Usne su neverbalni pokazatelj osjećaja
Od svih osjetila, usne su najbolji neverbalni putokaz za izražavanje naših osjećaja i emocija. Uzdignuti ili spušteni kutevi usana, opuštene usne ili usne koje su čvrsto stisnute pokazat će nam je li osoba sretna, tužna, opuštena ili ljuta. Niti jednu od ovih stvari ne možemo izraziti nosom, a daleko je teže emocije čitati iz očiju. Dječji crteži odličan su pokazatelj koliko su usne važne u izražavanju osjećaja i to od najranije dobi. Sjetite se: kada dijete nacrta sunce, najčešće mu doda i usne koje se smiješe.
"Naše usne su neverbalni putokaz. Zapravo, ona su putokaz koji pruža informaciju za kretanje u oba smjera. S jedne strane, daju nam važne informacije o našem partneru. S druge strane, usnama iskazujemo naše vlastite emocije.", kaže Iris Nowacki.  

LABELLO 6

3. Poljupci opuštaju i povezuju
Usne koristimo kako bi mogli pričati, jesti, smijati se i za to prekrasno iskustvo ljubljenja. Poljubac je instrument povezivanja partnerskih odnosa jer stvara najintimniju vezu između dvije osobe i zbližava ih.
"Ljubljenje je odličan način za ublažavanje stresa jer ima smirujući učinak. Poljubac također signalizira da smo u emocionalnoj vezi s drugim ljudima i nama samima", rekla je Nowacki.

4. Poljupci koje dijele članovi obitelji jačaju veze i socijalne vještine
Poljupci su ključni dio slagalice u obiteljskoj harmoniji. Kada roditelji dodiruju ili ljube svoju djecu, taj kontakt im pruža sigurnost, saznanje da su voljeni i osjećaj osnovnog povjerenja u svijet. Ono gradi njihovo samopouzdanje i daje im mogućnost da ostvare snažne/jake veze s drugim ljudima."Istraživanja pokazuju da osobe koje su imale pozitivna iskustva s dodirom u djetinjstvu imaju bolje socijalne vještine i višu razinu samopouzdanja. Iako su ostali razvojni čimbenici također važni, postoji dokazana veza između 'intenzivnog i pozitivnog dodira" tijekom djetinjstva, crte osobnosti kao što je empatija i dobrih socijalnih vještina kao kod odrasle osobe," nastavlja Nowacki.

5. Mekane i glatke usne pružaju ugodan osjećaj
Ako su naše usne mekane i zdrave, osjećat ćemo se puno ugodnije u situacijama kada se smijemo, ljubimo ili mazimo na kauču. Labello nudi velik raspon proizvoda tako da možete u potpunosti uživati u poljupcima. Naš favorit? Labello Original, stik koji dubinski vlaži usne uz pomoć svoje inovativne formule koja zadržava vlažnost u koži. Lagane je teksture, a opet snažan u njezi i zaštiti usnica. Uz Labello Original usnice uvijek izgledaju sjajno. Klasični miris oduševit će vaša osjetila. Obogaćen uljem jojobe i shea maslacem, prirodno vlaži usne koje uvijek izgledaju i osjećaju se sjajno. 

LABELLO 11

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Novo