Umrla je Lee Radziwill u 86. godini života

18/02/2019

Mlađa sestra Jackie Kennedy i njena najveća suparnica, ikona stila Lee Radziwill preminula je u petak

Jedna od društvenih i modnih ikona starog kova, influencerica prije doba Instagrama, legendarna Lee Radziwill preminula je u svom domu u New Yorku s 85 godina.

Svijet je upoznao Lee kao mlađu sestru Jackie Kennedy Onassis, ali i njenu najveću suparnicu. Osim što su bile u konstantom modnom dvoboju postojala su šuškanja da je Lee bila s oba Jackiena muža - Kennedyjem i kasnije Onassisom (s Onassisom je Lee bila prije Jackie, ali ga joj je navodno prepustila kada je Jackie pokušala samoubojstvo).

Unatoč tom poznatom rivalstvu, Lee je bila uz Jackie kada je ona 1994. izgubila bitku s karcinomom. Iako se tada smatralo da je Lee provela život u sjeni Jackie, Lee je i sama činila brojne stvari vrijedne spomena. Za početak, bila je na turneji Rolling Stonesa Amerikom s ni manje ni više nego spisateljem Trumanom Capoteom, a družila se i s Andyjem Warholom. Bila je uspješna dizajnerica interijera, a njezini stanovi u New Yorku i Parizu izašli su u Elle Decoru u travnju 2009.

profimedia-0414227389

Manje je uspješan, iako jako razglašen, je bio njezin pokušaj bavljenja glumom, ali se zato proslavila u dokumentarnom žanru. Naime, 1972. je unajmila braću Maysles da snime dokumentarac o ekstravagantnim članovima njezine šire obitelji. Dokumentarac se zvao "Grey Gardens" i još uvijek se smatra remek djelom tog žanra.

View this post on Instagram

Absolutely elegant. ✨ #leeradziwill

A post shared by Caroline Lee Bouvier Radziwill (@lee.radziwill) on

Lee se, kao i njezina i Jackiena majka, udavala tri puta i imala je dvoje djece. Sin Anthony umro je također od raka 1999. Ipak, ako trebamo odabrati jednu stvar po kojoj bi pamtili Lee Radziwill, onda je to definitivno njezina besprijekorna elegancija koja je bila definicija stila, a i danas mami poglede. Modni je urednik André Leon Talley rekao kako je njezin glavni moto bila izreka glavne urednice Voguea Diane Vreeland "Elegancija je u odbijanju". Sve je stvar odabira i uređivanja. Ona je uređivala svoju odjeću, svoje prijatelje, svoj meni za večeru, sebe. Bila je kustos svog ormara i svog života.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj