Missy Elliott postala prva hip hop umjetnica primljena u Songwriters Hall of Fame

14/01/2019

Ne samo da je prva žena hip hopa koja je primila takvu čast, već i treća osoba uopće iz tog žanra, koja je dobila ovo priznanje.

Missy Elliott se sada stala rame uz rame s Joni Mitchell, Dolly Parton, Peggy Lee i Lindom Perry. The Songwriters Hall of Fame ili u prijevodu "Kuća slavnih tekstopisaca" postoji već 50 godina i u svoje redove uvrštava umjetnike čiji rad predstavlja spektar omiljenih hitova popularne glazbe.

Tekstopisci se mogu smatrati kandidatima za uvrštavanje tek 20 godina nakon objave njihove prve pjesme. Uz Missy ove su godine primljeni Yusuf Islam, poznatiji kao Cat Stevens, John Prine, koji je između ostalog pisao za Johnnyja Casha, Jack Tempchin, čiju su pjesmu "Peaceful Easy Feeling" Eaglesi otpjevali na svom debitantskom albumu, Dallas Austin - odgovoran za pjesme "Creep" (Radiohead) i "Cool" (Gwen Stefani) i Tom T. Hall, čija je pjesma "Old Dogs, Children & Watermelon Wine" rangirana u top 100 country pjesama prema Rolling Stoneu. 

Popis ovogodišnjih pobjednika, u rodnom smislu, prilično vjerno prikazuje presjek cijele ekipe pa je time njezin uspjeh još veći. Ali, kako je i istaknuo John Legend u svojoj Twitter čestitci, ništa manje zaslužen.

Otkad se pojavila u 90-ima na hip hop sceni, kojom isto dominiraju muškarci, uz dodatak mizoginije i objektivizacije žena, Missy ne samo da je izdominirala njome, već je unutar samog žanra stvorila svoj vlastiti i itekako prepoznatljivi "funky" zvuk. Osim svojih 6 platinastih albuma i dvostruko platinastog "Under Construction", Missy je puno više stvarala za druge. Pisala je pjesme za Aaliyah, Beyonce, Whitney Houston, Ciaru, a najviše je surađivala s Timbalandom.

Kao dijete je Missy svjedočila kontinuiranom obiteljskom nasilju, koje se prekinulo tek kad je njena majka odlučila napustiti oca pa svoju slavu često koristi kako bi upozorila na probleme nejednakosti muškaraca i žena, a i posvećena je humanitarnom radu. Njezini su spotovi oduvijek prkosili uvriježenoj estetici hip hopa, kao i sama njena pojava. Zato pustite sve što radite i otkačite se uz ovaj #tb video!

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo