Kad vam frajer kaže da nije spreman... i ostali klišeji

04/05/2017

Muškarci koji izbjegavaju vezu neizbježna su pojava, a izgovori su im desetljećima isti. No mijenja se značenje tih rečenica pa vam donosimo aktualno stanje – što im izgovori stvarno znače, kako skužiti da izmišljaju i kako biste vi trebali reagirati

Kao u staroj pjesmi Novih fosila, u početku sve je tako bajno: upoznali ste dečka, stvari među vama kreću se dobrim smjerom, sve vam se više sviđa, i onda – zlo i naopako! Spreman je pokopati vašu sreću, probušiti taj mali balon nade koji se pojavio na horizontu i rasturiti ga jednom jedinom rečenicom. Bez obzira na to je li ona istinita ili obična velika laž, ostaje dvojba – kako postupiti ako uistinu misli što je rekao i što učiniti ako je izgovorio tek obični klišeizirani izgovor koji će ga “spasiti” od veze? Na osnovi spoznaja eksperata za veze i bračnih savjetnika sastavili smo mali vodič za dešifriranje muških reakcija, pa čak i njihove šutnje.

“Nisam spreman”

Što vam govori: Bez obzira na to pokušavate li definirati vašu tek započetu vezu ili je ona u poodmakloj fazi i nastojite je dići na neku višu razinu (na primjer, upoznati ga s prijateljima ili roditeljima), ova će rečenica sve uništiti. Stručnjaci za odnose kažu da ona ipak ne mora značiti kraj veze. Ako je tek nedavno okončao s bivšom, najizvjesnije je da govori istinu. Trenutačno ga plaši ideja ozbiljne veze, pogotovo koja je izložena utjecajima vama bliskih ljudi. Zanimate ga samo vi i učinit će sve da vas zadrži. “No shvati li da je veza otišla dovoljno daleko, može poželjeti povući se“, objašnjava Alex Matlock, američki stručnjak za odnose među parovima. “U takvim će situacijama frajeri odvagnuti sve svoje mogućnosti, a ovakva rečenica najčešće je rezultat straha da vas ne povrijedi ili je pak posljedica muškog razmišljanja – želje da vas ima u seksualnom smislu, ali bez romanse i svega što uz nju ide”, objašnjava dr. Alon Gratch u svojoj knjizi “If Men Could Talk: Here’s What They’d Say”.

Kako se nositi s time: Ključ izlaska iz nesretnog rukavca u koji je ušla vaša veza zove se – strpljenje. Prisjetite se, kad je princ William izrekao sličnu rečenicu Kate Middleton, ona se povukla, smanjila pritisak na njega i sebi priskrbila nadimak Waity Katie (Čekajuća Katie). No upalilo je. Zvuči gotovo kontraproduktivno, no činjenica je da “davanje prostora” frajerima najčešće pruži osjećaj slobode u aktualnoj vezi, što ih i zadrži u njoj, kaže Alex Matlock i savjetuje: “Recite mu da ga razumijete i da nećete vršiti pritisak na njega. Nastavite se družiti sa svojim prijateljima, možete ta druženja i pojačati, a njemu prepustite da se zabavlja kako zna, ne posvećujući mu nikakvu dodatnu pažnju. I nemojte se uopće brinuti – vratit će vam se vrlo brzo. A ako se ne vrati – pa, onda se ionako niste trebali truditi.

“...........”

(potpuna tišina)

Što vam govori: Samo jedno – da je on muškarac.  “Razgovor o emocionalnim pitanjima proizvodi oksitocin koji kod žena u kombinaciji s estrogenom dovodi do osjećaja smirenosti. Nasuprot tome, testosteron uništava, pa i potpuno poništava djelovanje oksitocina te frajeri tijekom takvih razgovora uglavnom postanu nervozni, a ta im je situacija najčešće vrlo stresna“, objašnjava bračna savjetnica Katie Ramsburgh. Rezultat je usporediv s Kineskim zidom – frajeri se zatvaraju u sebe, ništa ne govore i ne dopuštaju da im se približi.

Kako se nositi s time: U ovakvim situacijama frajerima kao da se dio mozga potpuno isključi. Pogotovo se to dogodi ako pomisle da ih cure okrivljavaju za nastalu situaciju, ma koliko ona bila banalna. Stoga je najbolje problemu prići što je manje moguće optužujuće. Primjerice, sugerira Katie Ramsburgh, želite li razgovarati s njime o tome što previše vremena provodi na poslu, učinite to tako da mu date do znanja kako vam je jasno koliko mu je posao važan, ali da zbog vremena koje provodi radeći faktički živi u uredu, a zaključite izjavom da vam nedostaje. Riječ je o nijansama u razgovoru i stoga je ovakav pristup kudikamo primjereniji nego da mu izravno u lice saspete optužbu da stalno radi i da više uopće niste zajedno.

“Nije problem u tebi, nego u meni”

Što vam govori: Nažalost, ova je rečenica alarm, najjasniji signal kraja veze. “Sasvim je nevažno je li rečenica istinita ili nije – ovim jasno daje na znanje da želi prekinuti”, kaže Alex. Grozno je to znati, ali to će vam uštedjeti mnogo uludo potrošenog vremena i spasiti vas slomljenog srca. “Bilo koji pokušaj da spasite vezu nakon ove rečenice neće vas nikamo odvesti”, upozorava Alex.

Kako se nositi s time: Umjesto da pobjegnete glavom bez obzira, postoji li način da ikako spasite svoj dignitet? Jednostavno: prihvatite stanje kakvo je. Uostalom, nemate vi problem, nego on. “Ne morate čak ni razgovarati o tome zašto nema ni toliko pristojnosti da vam objasni koji je razlog njegove želje da prekine”, kaže Alex Matlock. Kaneisha Grayson, autorica knjige “Be Your Own Boyfriend”, slaže se s njim. “Nije na vama da mu budete mama, terapeut, niti da mu služite kao stanica na kojoj se odmara između dvije veze. U vezi morate biti autentična, sretna i zdrava osoba, a partner vas treba prihvatiti i, dakako, voljeti. Ako nije tako, ne možete ga uvjeriti, niti mu pomoći, a pogotovo ga ne možete prisiliti na to”, kaže Kaneisha.

“Možemo biti frendovi”

Što vam govori: Rečenica koja može proći na početku veze, ali poslije – ne baš. “Najčešće znači da ga ne privlačite, odnosno da ga fizički ne privlačite te vas stoga pokušava prebaciti u zonu prijateljstva”, kaže Matlock. No tu postoji i jedna kvaka. “Neki su frajeri spremni izreći ovakvu rečenicu jer uistinu žele biti frendovi s vama”, kažu Jessica Massa i Rebecca Wangard, autorice knjige “The Gaggle: How the Guys You Know Will Help You Find the Love You Want”. “No misle li uistinu to što su rekli, doznat ćete jedino prema njihovu ponašanju – pozvat će vas na neki izlazak, poslati vam e-mail ili SMS, potruditi se bolje vas upoznati, odnosno pokazat će interes za njegovanje pravog prijateljstva. I tko zna, možda ćete uistinu steći pravog prijatelja koji je istodobno i vaš tip osobe.

Kako se nositi s time: Možete prihvatiti ljepotu platonskog odnosa s dobrim frajerom, pogotovo ako on djelima pokaže da je spreman za takvo što ili se možete upustili u riskantniji eksperiment i pustiti da vrijeme pokaže možete li ga ipak imati kao dečka. No smatramo da mu trebate pokazati kako mu ne želite biti samo prijateljica. “Iskoristite svoju ženstvenost i udarite ga njome kao što ga nitko prije nije – dodirnite ga, približite mu se, neka osjeti miris vašeg parfema, pogledajte ga u oči, smijte se njegovim šalama (ako nisu jako preglupe!) i potom ga pitajte želi li i dalje biti s vama samo prijatelj”, sugerira Alex Matlock i dodaje: “Vjerujem da će odgovoriti nešto mnogo pametnije.”

“Volim te, ali nisam zaljubljen”

Što vam govori: Najteža rečenica koju ćete ikad morati probaviti. Uglavnom se čuje u dugotrajnim vezama, u kojima je frajeru ugodno s vama, ali strast koju ste nekada imali jednostavno je nestala. Natalie Lue, autorica knjige “Mr. Unavailable and the Fallback Girl” , ovu je rečenicu prevela kao – Ti nisi ta! 

Kako se nositi s time: Vrijedi još jednom, makar zadnji put, pokušati prizvati strast koja vas je svojedobno spojila i koja ga je navela da toliko vremena provede s vama. “Atletičari imaju izraz ‘drugi vjetar’ kojim opisuju osjećaj što nastaje nakon faze izmorenosti prvim naporima. Javlja se kad pomislite da više ništa ne možete, pa potom naprave skok ili otrče stazu bolje nego ikada prije”, pišu psihoterapeuti Linda i Charlie Bloom u svojoj knjizi “Secrets of Great Marriage”. “Biti u vezi nije poput atletskih napora, niti bi trebalo podsjećati na trčanje maratona, ali veza zahtijeva da povremeno zastanete kako biste prikupili snagu i energiju za nastavak.” Bez obzira na to koliko vam se “drugi vjetar” učinio snažnim, budite sigurni da ste ovoj rečenici dali pripadajuću važnost: muškarci je rijetko izgovaraju kao izgovor, a gotovo nikada kao laž. Ona je gotovo uvijek izraz njihovih pravih osjećaja.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo